کارورزان سلامت (مرداد ۹۸)

امید برهانی

 

شاید مهم ترین رویداد های پرستاری در این ماه را بتوان سر و صدای سوواستفاده برخی شرکتها از ارز مخصوص تجهیزات درمانی برای واردات سایر اقلام نامرتبط، چالش افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و پیگیری اعتراضهای پرستاران به ضرب و شتم همکاران خود در شهرهای مختلف دانست.

 

سرانجام ارزهای دارو و تجهیزات پزشکی نامعلوم است

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره تخلفات ارزی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی اظهار کرد: "به دلیل نبود شفافیت و برنامه ریزی دقیق، بخشی از ارزهایی که برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی بانک مرکزی در اختیار سازمان غذا و دارو گذاشته است، در مسیرهای دیگری هزینه شده" است.

حیدر عابدی ادامه داد: "به گفته وزیر بهداشت، در گذشته فقط یک نفر به سامانه پیچیده ارزی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی دسترسی داشت، به همین دلیل سرانجام ارزهای تخصیص یافته به تجهیزات پزشکی نامعلوم است و وزارت بهداشت به برخی در سازمان غذا و دارو مشکوک شد و آنها را به مراجع قضایی معرفی کرد."

مقام حکومتی بدون آنکه از این فرد نام ببرد گفت: "وی به سامانه پیچیده ارزی دارو و تجهیزات پزشکی دسترسی داشته و آن زمان همه مجوزهای ارزی دستی و با امضای این فرد تخصیص پیدا می کرده است."

وی افزود: "امیدواریم پس از بازجوییها اطلاعات بیشتری افشا شود و سیستم قضایی با همه متخلفان برخورد کند."

 

اعتصاب  کارکنان بیمارستان آریا رشت

همزمان با انتخابات شورای اسلامی کار، حدود 250 نفر از کارکنان بیمارستان آریا رشت روز سه شنبه اول مرداد، در اعتراض به کاهش 500 تا 700 هزارتومانی حقوق شان دست از کار کشیدند.

یکی از کارکنان معترض این بیمارستان با بیان اینکه در ماههای اخیر بارها بدون دلیل از حقوق  کارکنان کسر می شد، افزود: در این ماه حقوق تمامی کارکنان بیمارستان بدون دلیل بین مبلغ 500 الی 700 هزار تومان کسر شده است و هیچ نظارتی بر این وضعیت وجود ندارد.

 

"مافیا" مانع استخدام پرستار

چندی پیش سعید نمکی، وزیر بهداشت، در جشن روز پرستار قول استخدام ۲۰ هزار پرستار در سال ۹۸ را داد که بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده قرار بود ۱۰ هزار نفر تا تیرماه ۹۸ و مابقی تا پایان سال با هدف رفع مشکل کمبود نیروی پرستار استخدام شوند، اما تا به امروز هنوز هیچ خبری از آزمون استخدامی و مجوز جذب ۱۰ هزار پرستار نشده است.

به نظر می رسد هنوز دعوای بین پزشک و پرستار در نظام سلامت وجود دارد و همین مساله مشکلاتی را نه تنها برای پرستاران، بلکه برای تمام مردم به وجود آورده است.

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، در این رابطه گفت: "امروزه صحبتهای زیادی مبنی بر فساد مالی در وزارت بهداشت شنیده می شود و معتقدم که میلیاردها تومان پول به حوزه سلامت تزریق می شود، اما کار خاصی برای جذب پرستاران در زمینه تضمین سلامتی بیماران و مراجعه کنندگان انجام نمی شود. جذب ۲۰ هزار پرستار باید مهم ترین اولویت وزارت بهداشت در مسیر درست باشد."

وی افزود: "مافیایی در وزارت بهداشت وجود دارد که اجازه جذب پرستاران را به دلیل تعارض منافع نمی دهد."

 

عدم الزام حضور هیات اجرایی و نظارت در برگزاری انتخابات هیات رییسه

دبیرکل خانه پرستار ضمن تبریک به منتخبان هیات مدیره های پنجمین دوره انتخابات نظام پرستاری اظهار داشت: "از آنجایی که فضای حاکم بر جلسه اعطای اعتبارنامه ها رسمی بوده و در حضور مسوولان انجام می شود، بنابراین توصیه می شود هیات مدیره های منتخب پس از دریافت اعتبار نامه های خود از هیاتهای اجرایی و نظارت، در جلسه ای جداگانه انتخابات درون هیاتی را برگزار نمایند و براساس تجارب و شایستگیها، افراد اصلح را به عنوان رییس، نایب رییس، دبیر و نماینده مجمع برگزینند."

محمد شریفی مقدم خاطر نشان کرد: "در برخی از هیات مدیره ها شاهد این گونه اعمال نظرات در ترکیب منتخبان بوده ایم، برای نمونه در جلسه ای به دلیل سخنرانی بعضی از مسوولان، ترکیب هیات رییسه تغییر کرده است."

 

فرار مالیاتی اقلیت میلیاردر

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی اعداد و ارقامی که پیرامون فرار مالیاتی پزشکان مطرح می شود را نادرست خواند و افزود که کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز قبول دارد که آنچه در برخی شبکه ها و سایتها در ارتباط با رقم فرار مالیاتی پزشکان مطرح شده، دقیق نیست.

محمد جهانگیری افزود: "سوالی که مطرح می شود، این است که چرا جامعه پزشکی مشمول معافیت مالیاتی نمی شود، در حالی که خدمات سلامت ارایه می دهد و در این بخش سرمایه گذاری می کند؟ جامعه پزشکی کشور، حداقل ۳۰ تا ۵۰درصد زیر قیمت واقعی خدمتی که ارایه می دهد، تعرفه می گیرد و این مقدار به عنوان تخفیف به مردم و بیماران، از جیب پزشکان می رود."

وی گفت: "۵ درصد جامعه پزشکی درآمد بالایی دارند که آنها نیز باید مالیات خودشان را پرداخت کنند. ما نمی توانیم منکر تخلف در این حرفه و صنف شویم، اما آنچه مسلم است بالای ۹۵ درصد جامعه پزشکی اظهار نامه های مالیاتی خود را می دهند. لذا ما نباید به حرمت این ۹۵ درصد جامعه پزشکی، ذهنیت مردم را نسبت به پزشکان خراب کنیم."

 

افزایش ظرفیت پذیرش علوم پزشکی؛ شکستن انحصار یا ضربه به آموزش؟

تعدادی از نمایندگان مجلس طرحی دو فوریتی برای افزایش پذیرش در رشته های علوم پزشکی و دو برابر کردن آن تهیه کرده اند.

درحالی که ۸۵ نماینده مجلس با امضای این طرح خواستار بررسی آن در صحن علنی مجلس شده اند، انتشار این نامه در فضای مجازی با مخالفت و واکنش شدید دانشجویان پزشکی همراه گردید و این دانشجویان با ایجاد موج اعتراضی در شبکه های اجتماعی خواهان عدم بررسی و تصویب این طرح شدند.

باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، با انتقاد شدید از این طرح گفت: "این کار از نظر عملی شدنی نیست. این کار صددرصد به ضرر کشور است و برنامه ریزیهای آموزشی کشور را در حوزه علوم پزشکی دچار اختلال می کند."

در روزهای اخیر کارشناسان مختلف با دلایل متفاوت موافقت و مخالفت خود را با افزایش ظرفیت رشته های علوم پزشکی اعلام کردند. برخی از کارشناسان معتقدند پایین بودن ظرفیتهای پزشکی باعث ایجاد انحصارطلبی پزشکان در جامعه شده است که با افزایش ظرفیت رشته های پزشکی این انحصار شکسته می شود. از سوی دیگر، ایرج خسرونیا، رییس انجمن متخصصان، می گوید: "اینکه تعداد دانشجو را زیاد کنیم مطلوب نیست، بلکه باید بدانیم برای تربیت دانشجو به خیلی چیزها نیاز داریم. برای نمونه بیمارستان، آزمایشگاه، رادیولوژی و نظام آموزشی نیاز داریم. البته جاهایی مانند مراکز دانشگاه آزاد در مناطقی ایجاد شده و مثلا ۵۰ نفر جذب می کند، در صورتی که در آنجا نه بیمار، نه آزمایشگاه و نه بیمارستان در دسترس وجود ندارد."

 

تجمع پرستاران بیمارستان امام رضا مشهد

صبح چهارشنبه ۹ مرداد جمعی از پرستاران بیمارستان امام رضا مشهد به علت تاخیر در پرداختهای کارانه و اجرای طرح "پی بی ام" در این بیمارستان تجمع کردند.

پرستاران در این تجمع خواستار پرداخت کارانه های معوق خود شدند. پرستاران همچنین به تاخیر در پرداخت اضافه کاری معترض بودند.

اجرای طرح "پی بی ام" که به گفته نخعی، عضو هیات مدیره نظام پرستاری مشهد، طرحی است که به عنوان پایان نامه دکترا قرار است در این بیمارستان به طور پایلوت اجرا شود، به علت ابهام در محتوا و نحوه اجرا و پیامد های آن مورد اعتراض پرستاران قرار گرفته است.

 

تجمع اعتراضی پرستاران مشهدی مقابل استانداری

جمعی از پرستاران مشهدی روز شنبه ۱۲ مرداد با حضور مقابل استانداری خراسان، نسبت به وضعیت شغلی خود اعتراض کردند.

این پرستاران به کاهش شدید و حتی منفی کارانه هایی که بر اساس طرح قاصدک محاسبه می شود و نیز تبعیض و اجرا نشدن صحیح قوانین پرستاری از جمله قانون تعرفه گذاری و قانون بهره وری و مشاغل سخت اعتراض دارند.

حاضران در تجمع گفتند، از مسوولان دولتی در وزارت بهداشت و نمایندگان مجلس درخواست رسیدگی فوری و رفع بی عدالتیها و تبعیض در نظام سلامت کشور را دارند.

پرستاران تاکید دارند، بعد از دوازده سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اینک دیگر زمان اجرای آن فرا رسیده؛ کما اینکه بسیار هم تاخیر اتفاق افتاده. لذا تاخیر بیشتر جایز نیست.

 

افزایش ضرب وشتم و هتاکی علیه پرستاران

پس از ضرب و شتم پرستار شیرازی توسط پزشک متخصص، یک پرستار دیگر نیز در بیمارستان دانشگاهی توسط همراه بیمار مورد ضرب و شتم و حمله قرار گرفت.

این حمله زمانی صورت گرفت که بیمار دچار ایست قلبی شده و احیای قلب برای وی مثمر ثمر نبوده و وی فوت می کند. پس از اطلاع به بستگان، همراهان بیمار جهت انجام امور اداری به بخش و بیمارستان مراجعه می کنند که یکی از بستگان متوفی بعد از اطلاع شروع به فریاد می کند و به سمت پرستار خانم حمله ور شده که با مداخله حاضران پرستار از دست فرد حمله کننده آزاد می شود.

تکرار ضرب و شتم و حمله به دو پرستار در یک هفته گذشته توسط یک پزشک متخصص در بیمارستان خصوصی و همراه بیمار در بیمارستان دولتی باعث موج گستره اضطراب و نگرانی و دغدغه خاطر پرستاران در سراسر کشور، به ویژه همکاران پرستاری در شیراز شده است.

 

تکذیب بی اطلاعی وزارت بهداشت از محل ارزهای دارو و لوازم پزشکی

یک نماینده مجلس گفت: "به تازگی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس جلسه ای در محل سازمان غذا و دارو برای پاسخ گویی به سوالات و مشخص شدن ابعاد فساد برگزار کرد. طبق توضیحات داده شده، وزارت بهداشت می داند ارزهای دولتی گرفته شده کجا رفته، منتها منتظرند موضوع توسط مراجع حقوقی اعلام شود، چون نمی توانند اسامی را از نظر حقوقی اعلام کنند."

حیدرعلی عابدی توضیح داد: "مشخص است چهار شرکت دارویی ارز و پول گرفته، ولی دارو و تجهیزات وارد نکرده اند. لذا این ابهام که پول گم شده و دولت نمی تواند پیدا کند، درست نیست. در حال حاضر نیز سازمانهای حقوقی و نهادهای امنیتی ورود پیدا کرده و مشغول پیگیری مساله هستند. قطعا کسانی که به بیت المال خیانت کرده اند، رها نمی شوند."

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: در این پرونده سه حالت وجود دارد: اینکه این شرکتها ارز دولتی گرفته و به جای دارو جنس دیگری آورده اند، یا اینکه دارو را وارد کرده و توزیع نکرده اند تا به قیمت بیشتری بفروشند، یا اینکه در اساسا ارز را گرفته و هیچ جنسی وارد نکرده اند."

 

کمپین نه به خشونت علیه پرستاران

پرستاران با ایجاد کمپینی در فضای مجازی خواستار واکنش مسوولان وزارت بهداشت به خشونت علیه همکاران خود شدند.

آخرین خبر مربوط به ضرب وشتم پرستاری شیرازی توسط پزشک بود و قبل از آن پرستاری توسط خانواده بیمار مضروب شد. پرستاران می گویند مسوولان وزارت بهداشت واکنش درخوری به این حوادث نشان نداده اند و به همین دلیل است که کمپینی در فضای مجازی به راه انداخته اند.

این کمپین که "نه به خشونت علیه پرستاران" نام گرفته، با هدف توجه مسوولان به مساله و ضرورت اقدام عاجل شکل گرفته است. اعضای کمپین می گویند در سه هفته گذشته، چهار بار پرستاران مورد ضرب وشتم قرار گرفتند و سکوت رسانه ای موجب می شود که حقوق پرستاران بیش از همیشه پایمال شود.

 

نیم ساعت سکوت پرستاران در اعتراض به خشونتهای اخیر

پرستارانی که به کمپین "نه به خشونت علیه پرستاران" پیوسته اند، روز یکشنبه ۲۷ مرداد در یک کنش جمعی نیم ساعت سکوت کردند.

این سکوت نیم ساعته از ساعت ۹ صبح آغاز شد. پرستاران می گویند، در سه هفته گذشته چهار بار پرستاران در بیمارستانهای نقاط مختلف کشور مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و البته خشونتهای کلامی و رفتاری در طی همه شیفتها به شکلهای مختلف در حال وقوع است.

آنها افزودند: "سکوت ما به نوعی حرکت رسانه ای برای حساس کردن رسانه های جمعی و اقدام جدی علیه این خشونتهاست. در جریان این حرکت نمادین، تمام خدمات لازم توسط پرستاران در سکوت کامل به بیماران ارایه خواهد شد و فقط ارتباط کلامی قطع خواهد شد."

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۵، آدینه اول شهریور ۱۳۹۸ - ۲۳ اوت ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول