چالشهای معلمان (خرداد ۹۸)

فرنگیس بایقره

 

 ۷۰۰ مدرسه خصوصی اردبیل سیستم گرمایشی غیراستاندارد دارند

مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان اردبیل اطلاع داد؛ از مجموع ۹۱۷ مدرسه غیردولتی و پیش دبستانی این استان، بیش از ۷۰۰ واحد سیستم گرمایشی غیراستاندارد دارند.

دولت لطفی با این وجود مدعی شد: "به هیچ وجه به مدارس غیرانتفاعی فاقد تجهیزات و امکانات گرمایشی استاندارد مجوز فعالیت ارایه نمی شود."

در همین حال یک مقام بخش خصوصی مسوولیت مجهز نبودن مدارس را به دوش "مالکان ساختمانها" افکند. رییس هیات مووسسان مدارس غیردولتی استان اردبیل گفت: "صاحبان این واحدهای مسکونی که اغلب واحد خود را به مدارس اجاره داده اند، حاضر به تجهیز این واحدها به سیستم گرمایشی استاندارد نیستند و قصد هزینه کرد در این زمینه را ندارند."

نوعی اقدم تجهیز مدارس را به "مهلت دو سه ساله"، "وام ارزان قیمت" و "آب، برق و گاز رایگان" مشروط کرد.

 

اعتراض کانون صنفی معلمان به دور جدید پرونده سازی و سرکوب

شورای هماهنگی کانونهای صنفی معلمان با انتشار بیانیه ای از دور جدیدی از پرونده سازی و سرکوب فعالان صنفی خبر داد و خواستار خاتمه دادن به آن شد.

این تشکل در این رابطه به اجرای حکم محمدعلی زحمتکش در شیراز، بازداشت یاسر امینی آذر در مهاباد توسط نیروهای امنیتی و تفتیش منزل فعالان صنفی استان مازندران، آقایان حسین سلامی، علیرضا قربانی و محمدصادق وفایی و بازجویی از آنان در آخرین روزهای اردیبهشت ماه اشاره کرده است.

کانون صنفی افزوده است که در مشهد محمد حسین سپهری به دادگاه فراخوانده شده و در کرج خانم نسرین بهمن پور برای چندمین بار توسط پلیس امنیت احضار و مورد بازجویی قرار گرفتهاست. به گفته کانون همچنین برای تعداد زیادی از معلمان توسط حراستها و هیات تخلفات اداری پرونده سازی شدهاست.

این تشکل تاکید کرده است که با وجود پیگرد و فشارهای یاد شده، "اما نکته مهم ایستادگی فعالان و دفاع آنان از حقوق صنفی و آموزشی فرهنگیان است".

شورای هماهنگی حملات اخیر به فعالان را محکوم کرده و " نسبت به پیامدهای سرکوب به حاکمیت هشدار داده است. این شورا در همین رابطه یادآور شده "برای احقاق حقوق معلمان و دانش آموزان آماده فداکاری است" و افزوده است: "اگر روند سرکوب فعلی متوقف نگردد، شورای هماهنگی از تمام ظرفیتها و توان خود برای حمایت از فعالان صنفی و معلمان استفاده خواهد نمود."

 

بی آبی جان سه دانش آموز دختر را گرفت

سه دختر دانش آموز در منطقه دشتیاری استان سیستان و بلوچستان هنگام برداشت آب از هوتگ (گودال حفر شده برای ذخیره آب باران به منظور استفاده مردم و احشام) جان باختند.

این سه کودک به نامهای منیره خدمتی و مریم خدمتی، فرزند واحد و یسرا دلشب، فرزند ناصر از اهالی روستای "کمو بازار" یا "ولی محمد بازار" بودند که برای برداشت آب به داخل "هوتگ" رفته و غرق شدند.

از این سه دختر معصوم، دو نفر آنان ۹ و ۱۰ ساله و در سال تحصیلی جاری در پایه های تحصیلی دوم و سوم ابتدایی مشغول به تحصیل بودند.

آموزش وپرورش استان سیستان و بلوچستان در همین رابطه با صدور اطلاعیه ای تاکید کرد: "از آنجا که دانش آموزان در تعطیلی به سر می برند، موضوع به هیچ عنوان به مدرسه و آموزش و پرورش ارتباطی ندارد."

 

مدارس آقازاده ها، مدارس طبقاتی

در روزهای اخیر تصویری از دو مدرسه در رسانه های حکومتی منتشر شد، تصویر نخست، مدرسه اشراف حکومتی در شمال پایتخت که دانش آموزان خود را به سفارت بلژیک و دیدار با سفرا می برد و عکس یادگاری دانش آموزان با سفیر را در فضای مجازی منتشر میکند.

تصویر دوم، مدرسه ای در ایذه که دانش آموزان در آغُل درس می خوانند.

همین دو تصویر گویاترین روایت از وضعیت آموزش و تحصیل در جمهوری اسلامی است. به نوشته رسانه های مجاز، برخی از امکانات خاص و فوق برنامه های مدارس آقا زاده ها عبارت است از: "زبانهای خارجی مختلف، رباتیک، کلاسهای ورزش خاص، استخر و حضور در باشگاههای ورزشی مطرح."

از دیگر امکاناتی فراهم شده برای آنها "ناهار و میان وعده در مدرسه، اردوهای متعدد در طول سال، زمین اختصاصی ورزشی، استفاده از معلمان مشهور و کنکوری و مشاوران خارجی" است.

برخی از صاحبان این مدارس، مقامات و مسوولان ارشد حکومتی هستند، از جمله: آیت الله محمد امامی کاشانی (مدرسه مطهری)، محسن هاشمی (روشنگر)٬ سعد حجاریان (سلام و انرژی هسته ای)، غلامعلی حداد عادل (فرهنگ)، الیاس قالیباف (مهرهشتم)، یحیی آل اسحاق (موتلفه)، محمد خاتمی (حنان)، محمدرضا مهدوی کنی و خانواده (امام صادق) و علی اصغر کرباسیان (احسان،٬علوی، روزبه، نیکان).

اشخاص غیرحقیقی یا کسانی که نام آنها محرمانه تلقی می شود، مانند نهضت آزادی (کمال)، "راست سنتی" (تزکیه)، "یکی از علمای مشهور" (هاتف) و "یکی از چهره های مشهور سیاسی" (صلحا)، از دیگر گردانندگان و مالکان مدارس آقازاده ها هستند.

 

تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی خوزستان

بامداد روز شنبه 11 خرداد برای باری دیگر، جمعی از مربیان پیش دبستانی استان خوزستان در اعتراض به عدم تبدیل وضعیت مقابل ساختمان اداره کل آموزش و پرورش خوزستان در اهواز تجمع کردند. یکی از مربیان پیش دبستانی حاضر در این تجمع از شهرستان هویزه گفت: بسیاری از مربیانی که در این تجمع شرکت دارند چندین سال سابقه کار در دوره پیش دبستانی دارند، من هم به مدت چهار سال است که در این دوره مشغول به کار هستم.

 

تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی استان کهگیلویه و بویراحمد

بامداد روز شنبه 11خرداد، مربیان پیش دبستانی استان کهگیلویه و بویراحمد در اعتراض به نداشتن امنیت شغلی دست به تجمع مقابل استانداری و اداره کل آموزش و پرورش زدند.

چند نفر از تجمع کنندگان گفتند: هم اکنون وزارت علوم از جذب و استفاده از نیروهای پیش دبستانی خبر داده که متاسفانه به دلیل کد نداشتن کارکنان پیش دبستانی استان از این فرصت محروم هستیم.

 

تجمع اعتراضی جمعی از معلمان کرمانشاه

روز شنبه 11 خرداد، جمعی از معلمان کرمانشاه در اعتراض به زندانی کردن معلمان و حکم انفصال از خدمت محمد حبیبی دست به تجمع زدند.

 

تجمع اعتراضی معلمان در مریوان

روز یکشنبه 12 خرداد، معلمان مریوان در حمایت از معلمان زندانی و در اعتراض به حکم انفصال از خدمت محمد حبیبی معلم محبوس در زندان اوین و همچنین در اعتراض به پایین بودن حقوق شان، دست به تجمع زدند. تجمع کنندگان تراکت های اعتراضی در دست داشتندکه روی آنها از جمله نوشته شده بود: دانشجو معلم اتحاد اتحاد/ ما خواهان حقوق بالای خط فقر هستیم/ برخورد قهری با معلمان محکوم است/ نه به حکم انفصال محمد حبیبی.

 

تجمع دوباره مربیان پیش دبستانی  استان خوزستان

روز دوشنبه 13خرداد، جمعی از مربیان پیش دبستانی  استان خوزستان درادامه سریال اعتراضات شان نسبت به عدم تبدیل وضعیت مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. یکی از مربیان پیش دبستانی حاضر در این تجمع گفت: در یک هفته گذشته 2 بار در اعتراض به اینکه چرا مربیان با سابقه به حق التدریس تبدیل وضعیت نمیشوند اعتراض کردیم که متأسفانه تا کنون هیچ مسوولی پاسخگوی ما نبوده است.

 

تجمع مربیان پیش دبستانی شوشتر

روز دوشنبه 13خرداد، جمعی از مربیان پیش دبستانی شوشتردر اعتراض به عدم تبدیل وضعیت دست به تجمع مقابل دفتر نماینده مجلس از شوشتر وگتوند زدند.

رییس اداره آموزش و پرورش شهرستان شوشتر گفت: این مربیان حدود 260 نفر هستند که از سال 96 در پیش دبستانیهای شهرستان شوشتر به کار گرفته شده اند. وی افزود: به تازگی طرح استخدامی جدیدی با عنوان خرید خدمات در وزارت آموزش و پروش در حال اجراست اما این مربیان خواستار تبدیل وضعیت به حق التدریسی هستند.

 

تجمع اعتراضی اولیای دانش آموزان هنرستان آزادی فلسطین

روز دوشنبه 13خرداد، جمعی از اولیای دانش آموزان هنرستان نمونه دولتی آزادی دراعتراض به وضعیت نامناسب آموزشی و مالی این مدرسه دست به تجمع مقابل این  مدرسه واقع در میدان امام حسین، ابتدای خیابان دماوند زدند.

 

هجوم نیروهای امنیتی به منزل سخنگوی کانون صنفی معلمان گیلان

ماموران اطلاعات سپاه پاسداران روز دوشنبه ۱۳ خرداد به منزل عزیز قاسم زاده، عضو هیات مدیره و سخنگوی کانون صنفی فرهنگیان گیلان، در واجارگاه رودسر هجوم بردند و کلیه وسایل ارتباطی وی (موبایل، سیم کارت، رم) را با خود بردند.

عزیز قاسم زاده با انتشار یک ویدیو جزییات این یورش را شرح داده است. به گفته وی، ماموران اقدام به گرفتن فیلم در خانه او کرده اند که با اعتراض او و اهل منزل مواجه شد، ولی آنها بی توجه به این اعتراض تا پایان تفتیش به کار خود ادامه دادند. حضور ناگهانی ماموران موجب وحشت و نگرانی مادر و خواهران قاسم زاده گشته است.

این فعال صنفی توضیح داد که در هفته جاری پیامکی درباره ارجاع پرونده اش به بازپرسی شعبه ۱ رشت دریافت کرده، اما پس از مراجعه به این شعبه، مسوولان اظهار بی اطلاعی کرده اند و پس از آن در پیامکی دیگر اعلام شده که پرونده او به شعبه ۲ بازپرسی دادگستری شهرستان رودسر ارجاع شده، اما ساعاتی پس از آن ماموران به خانه او هجوم آوردند.

عزیز قاسم زاده پیش از این در سال ۹۶ به اتهام خواندن تصنیف در کلاس هنر به یکسال تبعید محکوم و به شهرستان رودبار منتقل شده بود.

 

استعفای وزیر آموزش و پرورش 

سید محمد بطحایی روز پنجشنبه ۱۶ خرداد از وزارت آموزش وپرورش استعفا داد.

در دوره وزارت او نیز شرایط معلمان بهبود نیافت و به مطالبات آنان پاسخ داده نشد. اکنون به نظر می رسد وی زیر فشار اعتصابات و اعتراضهای سراسری معلمان که به طور متوالی و بی وقفه جریان دارد، به ناچار صندلی خود را رها کرد.

در همین حال دولت روحانی تلاش می کند از استعفای وزیر خود برای کاستن از نارضایتی و اعتراض معلمان بهره برداری کند.

معلمان در دوره صدارت این وزیر کابینه از جمله با واریز نشدن حق التدریس، اختصاص نیافتن بودجه برای پرداخت مطالبات فرهنگیان در شب عید با وجود وعده های مختلف وزیر و معاون او و بلاتکلیفی در اجرای رتبه بندی روبرو بودند.

 

لغو امتیاز و اخراج یک مدیر مدرسه در مهاباد به دلیل رقص کردی

روز جمعه ۱۷ خرداد هادی بهادری، نماینده مجلس شورای اسلامی، از لغو امتیاز یک مدرسه غیر انتفاعی در مهاباد و اخراج مدیر آن خبر داد.

این اقدام پس از انتشار ویدیویی کوتاه در فضای مجازی از رقص دسته جمعی دانش آموزان یک مدرسه دخترانه به همراه معلمان خود در مهاباد صورت می گیرد.

انتشار این فیلم با استقبال کاربران شبکه های اجتماعی مواجه شد، اما اصلان حیدری، دادستان مهاباد، آن را موجب "جریحه دار شدن افکار عمومی" دانست و از "برخورد با خاطیان در آینده ای نزدیک" خبر داد.

پیشتر از سوی مسوولان حکومتی اعلام شده بود به دلیل ایام امتحانات و مصالح دانش آموزان بررسی این پرونده به بعد موکول می شود، اما به گفته هادی بهادری "هفته گذشته جلسه ای در این باب تشکیل شده و به صورت جدی تصمیم به لغو امتیاز و تعطیلی کامل مدرسه گرفته شد."

برخورد سرکوبگرانه با شادی دانش آموزان پس از آن صورت می گیرد که به تازگی چالش رقص دانش آموزان چندین مدرسه با ترانه "جنتلمن" ساسی مانکن در ایران موجب موجی از حمله حکومت به دانش آموزان و معلمان شده بود.

شایان توجه است که رقص کردی از آیینهای سنتی محلی کردستان است و در جشنهای گوناگون در میان کردها بدون تفکیک زن و مرد مرسوم است.

 

مرخصی سه روزه به اسماعیل عبدی

اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان محبوس در زندان اوین، روز شنبه ۱۸ خرداد مرخصی سه روزه دریافت کرد.

عبدی، عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان، بعد از بازداشت در تیر ماه ۱۳۹۴، به اتهام "تبلیغ علیه نظام" و "اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور"، به شش سال زندان محکوم شد و از آن زمان در حبس به سر می برد.

این مرخصی در حالی به اسماعیل عبدی داده شده که او روز پنجشنبه ۱۶ خرداد همراه محمود بهشتی لنگرودی، دیگر عضو کانون صنفی معلمان، به اندرزگاه هفت زندان اوین منتقل شد.

 

۸ ماه زندان برای محمدعلی زحمتکش

یک دادگاه تجدیدنظر در شیراز حکم دو سال حبس تعزیری محمدعلی زحمتکش، معلم بازنشسته و فعال صنفی فرهنگیان استان فارس را به ۸ ماه کاهش داد. همچنین بر اساس رای دادگاه تجدیدنظر، حکم تبعید و ۱۵ میلیون تومان جریمه نقدی این معلم زندانی نیز حذف شده است.

این معلم زندانی از روز سه شنبه ۱۷ اردیبهشت به زندان عادل آباد منتقل شده است.

محمدعلی زحمتکش، در بهمن ماه سال گذشته به اتهام "تبلیغ علیه نظام" و "توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی" به دو سال حبس تعزیری، جریمه نقدی و یک سال تبعید به شهرستان ارسنجان محکوم شده بود.

او پس از تحصن سراسری معلمان در روزهای سه شنبه ۲۲ و چهارشنبه ۲۳ آبان ماه ۹۷، از سوی نهادهای امنیتی بازداشت و در تاریخ ۱۰ آذر با تامین وثیقه به صورت موقت آزاد شده بود.

این فعال معلمان موظف شده است در هنگام تبعید، روزانه خود را به اطلاعات سپاه شهرستان ارسنجان معرفی کند.

 

۲۴۸ هزار بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان 

رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت که این استان برای آموزش بازماندگان از تحصیل نیروی کافی ندارد.

به گفته غلامرضا مالکی، آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان با کمبود ۴۰ هزار نیروی انسانی روبرو است و برای آموزش بازماندگان از تحصیل به جذب حداقل ۱۹ هزار نیرو نیاز دارد. مالکی آمار دقیقی از بازماندگان از تحصیل در استان ارایه نکرد اما گفت که ۸۴۸ هزار نفر در استان آماده رفتن به مدرسه هستند و تنها ۶۰۰ هزار تن به مدرسه می روند.

استان سیستان و بلوچستان یکی از سه استان با بالاترین نرخ بازماندگی از تحصیل است.

 

تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی خوزستان

بیش از۳۰۰ نفر از مربیان پیش دبستانی از سراسر خوزستان روز شنبه ۱۸ خرداد در اعتراض تبدیل وضعیت نشدن خود مقابل ساختمان استانداری در اهواز تجمع کردند.

این مربیان پیش دبستانی از شوشتر، ایذه، باغملک، شاوور، باوی، کارون و نواحی چهار گانه اهواز در این محل تجمع و اعتراض خود به تبدیل وضعیت نشدن را فریاد زدند.

یک مربی باسابقه از شهرستان اهواز گفت: "آموزش و پرورش به جای اینکه مربیان پیش دبستانی را حق التدریسی کند، پیشنهاد خرید خدمات داده که با این کار وضعیت شغلی کلیه مربیان پیش دبستانی با استرس روبه رو خواهد شد."

وی افزود: "با توجه به هزینه های پرداختی بیمه تامین اجتماعی در سال جدید و افزایش آن تا هفت میلیون ریال، دیگر حقوقی برای مان باقی نمی ماند و باید تمام حقوق دریافتی خود را به بیمه بدهیم."

یکی دیگر از مربیان پیش دبستانی از شهرستان کارون گفت: "در چند روز اخیر سه بار در اعتراض به اینکه چرا مربیان با سابقه حق التدریس تبدیل وضعیت نمی شوند اعتراض کردیم، اما تاکنون هیچ مسوولی پاسخگوی ما نبوده است."

این مربی پیش دبستانی ادامه داد: "ما خواستار تبدیل وضعیت خود هستیم و تا زمان پاسخگویی مسوولان به اعتراضات خود ادامه خواهیم داد."

حدود هفت هزار مربی پیش دبستانی در خوزستان فعالیت دارند.

 

تجمع  اعتراضی دانش آموزان کنکوری مناطق سیل زده

روز شنبه 18خرداد، جمعی ازدانش آموزان کنکوری مناطق سیل زده در اعتراض به تعیین سهمیه و برای عقب انداختن زمان کنکور دست به تجمع مقابل سازمان سنجش آموزش کشور در تهران زدند.

در این تجمع بنیامین بلوچی مستندساز و امین عماری مشاور تحصیلی دستگیر شدند.

 

اعتصاب دانش آموزان (مدرسه زینبیه) کامیاران

روز یکشنبه ۱۸ خرداد، قرار بود یکی از امتحانات پایانی این دانش آموزان برگزار شود. قبل از شروع امتحان معاون مدرسه دانش آموزان را به صف کرد و از آنها خواست که باید 50 هزار تومان بابت هزینه برگهای امتحانی را خود دانش آموزان پرداخت کنند، اما این درخواست با مقاومت دانش آموزان روبه رو شد و به همین دلیل آنها دست به اعتصاب زدند. بعد از مراجعه فرماندار و رییس آموزش و پرورش به مدرسه و قبول اینکه پولی از دانش آموزان گرفته نخواهد شد و پول گرفتن از آنها غیره قانونی است با یک ساعت تاخیر اعتصاب پایان یافت و دانش اموزان سر جلسه امتحان حاضر شدند .

 

سرانه دانش آموزی ایران یک چهارم متوسط جهانی  

براساس آمار سازمان "همکاریهای اقتصادی و توسعه"، میانگین سرانه دانش آموزی کشورهای دنیا، ۹۳۱۳ دلار آمریکا می باشد.

سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) در جدول هزینه های آموزش و پرورش (۱۲سال اول تحصیلی مدارس) سرانه پرداختی هر کشور را به ترتیب بالاترین تا پایین ترین عضو این کشورها آورده است. این نتایج نشان می دهد که لوکزامبورگ با ۲۱۱۵۲ دلار بیشترین سرانه دانش آموزی را داراست. در ایران بنا به آمار رسمی، سرانه دانش آموزی فقط ۶۰۵ دلار است. البته این آمار مربوط به قبل از جهش نرخ ارز است؛ با سه برابر شدن نرخ ارز، امروز این رقم به حدود ۲۰۰ دلار رسیده که یک چهارم متوسط جهانی و قابل قیاس با برخی کشورهای آفریقایی است.

در ترکیه که هم از نظر کل جمعیت و هم از نظر جمعیت دانش آموزی به ایران نزدیک است، سرانه دانش آموزی ۳۵۸۹.۲ دلار آمریکا است که این عدد نزدیک به شش برابر سرانه دانش آموزی ایران است.

سهم کلی بودجه آموزشی (دانش آموزی) نیز در ایران بسیار پایین است؛ جمعیت ۱۳۰ میلیونی ژاپن، ۱۳ میلیون دانش آموز دارد و برای این جمعیت، ۱۶۵ میلیارد یورو بودجه اختصاص داده است. کشور آلمان نیز حدود ۱۳ میلیون دانش آموز دارد و برای این تعداد، ۱۲۹ میلیارد یورو بودجه لحاظ شده است. در ایران با جمعیت مشابه دانش آموزی، در سال ۹۷ فقط ۶.۵ میلیون یورو بودجه تخصیص داده شده است.

 

تجمع اعتراضی مربیان پیش دبستانی خوزستان

روز یکشنبه ۲۶ خرداد، باردیگر شماری از مربیان پیش دبستانی خوزستانی مقابل ساختمان استانداری خوزستان، اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.

یکی از مربیان که خواست نام وی در خبر ذکر نشود در این خصوص بیان کرد: بیشتر مربیانی که در این تجمع حضور پیدا کرده اند سالها سابقه کار دارند و در این مدت با کمترین درآمد و امکانات رفاهی مشغول فعالیت در کار خود هستند.

 

 

(منابع: رادیو فردا، ایسنا، تسنیم، رادیو زمانه، مشرق، بویر نیوز، کوردستان نیوز، ایلنا، کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، بهار نیوز، ایرنا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۳، شنبه اول تیر ۱۳۹۸ ـ ۲۲ ژوئن ۱۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول