کارورزان سلامت (اردیبهشت ۹۸)

امید برهانی

 

در کنار گسترش اعتراضات مردمی و نیروهای کار همچون کارگران و معلمان طی ماههای اخیر و انفعال و وازدگی بین المللی رژیم ولایت فقیه و سنگینی سایه ی جنگ بر کشور و منطقه، اعتراضات جامعه ی پرستاری همچنان سیر آرام اما مستمر خود را از کانال نهاد های صنفی و فعالان خود طی می کند.

مهم ترین تیتر ماه اردیبهشت، خبر احتمال ادغام معاونت پرستاری وزارت بهداشت در معاونت توان بخشی و ... است که نشان می دهد وزارت بهداشت سرمایه سالار حتی تحمل استقلال معاونت مطیع و گردن شکسته ی خود را هم ندارد و سعی در کم رنگ کردن و یکسان سازی آن با بخشهای پیراپزشکی دیگر، که به لحاظ جمعیت شاغل، گستردگی وظایف و سختی کار، به هیچ وجه با پرستاران برابری نمی کنند، دارد. همچنین توالی روزهای جهانی کارگر، پرستار و ماما در پی یکدیگر در اردیبهشت ماه انعکاس داخلی خوبی در میان نیروهای یاد شده و رسانه ها داشته است. با هم می خوانیم...

 

ساختار تک صنفی وزارت بهداشت/ فی فور سرویس: یک سیستم فسادآمیز

اول اردیبهشت, ۱۳۹۸

یک کارشناس اتاق عمل در روز یکشنبه اول اردیبهشت، با بیان این که طرح فی فور سرویس، یک طرح فسادآمیز و منسوخ شده در آمریکا به شمار می رود، گفت: فیکس پیمنت کردن حقوق، عدالت را در نظام سلامت احیا خواهد کرد

امین بلوچ زهی در خصوص مشکلات نظام پرداخت در سیستم وزارت بهداشت گفت: این نابسامانیها و چالشهای پرداخت در نظام سلامت معلول هستند، در واقع علل آن را باید در ساختار تک صنفی این وزارت خانه جست.

وی ادامه داد: با توجه به ساختار شبکه عنکبوتی و با توجه به لابیهای موثر در محاکم قانونی، اجرایی و قضایی، از هر راهکار کارشناسی شده و اصولی که به منافع کلان گروه اقتدار حاکم بر صدر تا ذیل مجموعه آسیب وارد کند و موقعیت اجتماعی آنها در جامعه را ابتر و ناکام بگذارد، جلوگیری می کنند.

مشکل اصلی  نظام پرداخت به سیستمهای منسوخ فی فور سرویس یا کتاب کدهای کالیفرنیا که برای هر خدمتی کد مشخصی تعریف کرده است، به نام ضریب "ک" خدمت بازمی گردد

وی خاطر نشان کرد: این سیستم برای نخستین  بار در آمریکا ابداع و تا چندین سال اجرا شد اما از آنجایی که فساد آمیز بودن آن به اثبات رسید، منسوخ شد و تاکنون چندین سیستم پرداختی دیگر هم امتحان شده است اما متاسفانه در ایران هنوز از همان سیستم منسوخ شده که هر ساله بروز هم می شود و کدها تغییر میکنند و همچنین تعرفه کدها هم هر ساله افزایش پیدا می کند، استفاده می شود.

بلوچ زهی با بیان این که فی فور سرویس قطعا عادلانه نیست، چرا که کار پزشکی، کارتیمی محسوب می شود، تصریح کرد: منظور از تیم ورکی بودن کار پرشکی این است که  یک تیم چند نفره در حال سرویس دهی به بیمار از بدو ورود تا ترخیص هستند و بسته به پارامترهای خاص، افرادی در سطوح مختلف عمومی و تخصصی خدمات ارائه میدهند که همگی در درآمد زایی و  خدمت رسانی شریک هستند.

 

برهم خوردن تعادل بین رشته ای در وزارت بهداشت

کریم عابدینی فعال صنفی و عضو شورای مرکزی خانه پرستار در روز پنجشنبه با بیان این که مشکل اساسی وزارت بهداشت، نظام پرداخت است که نتیجه پدیده پزشک سالاری است، گفت: اگر بیمارستانها را به پزشکان واگذار کنیم، منطق حکم می کند که درآمد بیمارستان برای خودشان باشد و هزینه های بیمارستان را هم بدهند اما در حال حاضر درآمد بیمارستان عملا مال پزشکان است بدون اینکه احساس مسئولیتی در قبال هزینه های آن داشته باشند.

وی ادامه داد: در کشور ما امکانات و تجهیزات با هزینه دولتی خریداری می شود و تعمیرات و نگهداری آنها هم با هزینه دولتی است و هزینه های جاری بیمارستانها و حتی حقوق کارکنان هم از جای دیگر است و فقط درآمد حاصله سهم گروه خاص می شود.

 

پیام تبریک سازمان نظام پرستاری به مناسبت روز جهانی کارگر

 

 

 

در این پیام ضمن تبریک به کارگران ایران آمده است: "کارگر"، واژه مقدس و ارزشمندی است که مصادیق آن سرمایه های گران قدری هستند که به وجودشان در عرصه تولید و صنعت کشور می بالیم.

كارگران بازوان حركت هر کشوری به سوی رشد، تعالی و شكوفایی هستند، بی شك تحقق آرمانهای بزرگ کشورها با کوشش، تلاش مجدانه و اندیشه خلاق کارگران عزیز، میسر می شود و در هر جامعه ای كه از فرصت اندیشه و بازوی هنرمند كارگران بهتر استفاده شود قطعا توسعه، پیشرفت و رونقی دو چندان خواهد یافت.

بزرگداشت روز جهانی کار و کارگر فرصت مغتنمی است که به پاس خدمات ارزنده و صادقانه، شریف ترین طبقه اجتماع زحمات بی بدیل آنان را ارج نهیم.

 

ارتباطی بین قانونگذار، مجری و تامین کننده منابع وجود ندارد

 

 

یک پژوهشگر حوزه سلامت با بیان این که تصمیم گیران سیاسی به مشکلات جامعه پرستاری واقف نیستند، گفت: در کشور ما برای تصویب قوانین، ارتباطی بین قانونگذار، مجری و تامین کننده منابع وجود ندارد.

مهدی اسفندیاری در روز پنجشنبه 12 اردیبهشت، با اشاره به مشکلات بازنشستگی پرستاران گفت: مجلس شورای اسلامی قوانین را تصویب می کند اما هیچ ارتباطی بین قانونگذار، مجری و تامین کننده منابع تعیین نمی کند.

وی ادامه داد: اگر پرستاری با20 یا 25 سال سابقه کار، طبق قانون قصد بازنشستگی داشته باشد، نمی تواند این کار را کند زیرا به دلیل عدم زیرا ردیف استخدامی برای جایگزین کردن پرستار جدید به جای وی وجود ندارد.

 

پیام تبریک سازمان نظام پرستاری به مناسبت روز جهانی ماما

 

 

سازمان نظام پرستاری به مناسبت روز جهانی ماما پیام تبریک و تهنیت خطاب به جامعه مامایی منتشر کرد. در بخشی از این پیام آمده است:

15 اردیبهشت مصادف با 5 ماه مه میلادی روز جهانی ماما نامگذاری شده است. این روز از سال 1991 در دنیا و در ایران از سال 2014 برای گرامی داشت این قشر زحمتکش نامگذاری شده است.

نقش ماما، نقش فرشته ای است که نخستین شاهد رخداد بزرگ آفرینش است. یار مهربانی که مادر باردار را در فرایند پیچیده تولد همراهی می کند تا خاطره شیرین مادر شدن را بی دغدغه و با آرامش تجربه کند و در سلامت مادران و نوزادان یکی از اصلی ترین حلقه های تامین سلامت خانواده به شمار می روندتا جامعه ای سالم، پویا و پرنشاط داشته باشیم.

بی تردید، جامعه مامایی حامیان سلامت زنان، کودکان و خانواده ها به شمار می آیند که با تضمین سلامت مادران و نوزادان ، زندگی نشاط و شادابی را در جامعه به ارمغان می آورند.

 

استعفای مدیر پرستاری بیمارستان شفای خرم آباد در حمایت از یک همکار پرستار

روز یکشنبه 15 اردیبهشت، مرتضی علوی پور مدیر پرستاری بیمارستان شفای خرم آباد که رئیس هیات مدیره نظام پرستاری خرم آباد نیز است، به دفعات اقدامات غیر قانونی این بیمارستان را تذکر داده است، از جمله تخلفات این بیمارستان، استفاده از عناوین غیر مجاز و تبلیغات غیر مجاز در تابلوی بیمارستان با شکایت نظام پزشکی محکوم و ملزم به تغییر تابلو و عناوین عوام فریبانه شده بود،  همچنین ازطرف تعزیرات به علت گرانفروشی دارو  تذکر با عودت مبالغ محکوم و مطابق قانون در صورت محکومیت این بار بیمارستان با کاهش ارزشیابی مواجهه خواهد شد.

اما متاسفانه این بار، بیمارستان شفا به نا حق یکی از پرستاران را اخراج کرد که مدیر پرستاری برای دفاع از حقوق این پرستار، استعفای خود را تقدیم مدیر بیمارستان نمود.

 

بیمارستانهای کشور به ۱۲۵ هزار پرستار نیاز دارند

روز چهارشنبه 18 اردیبهشت، دکتر اصغر دالوندی رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: دو سال است که هیچ نیرویی به بدنه پرستاری کشور افزوده نشده است و حوزه سلامت کشور به ۱۲۵ هزار پرستار نیاز دارد و طبق قولی که دکتر نمکی، وزیر بهداشت داده قرار است امسال، اعتبار جذب 10 هزار نیروی پرستاری تأمین شود.

وی با بیان اینکه پرستاران چالشهای زیادی همچون کشیک و اضافه کار دارند گفت: کمبود نیروی پرستار هر روز وضع وخیم تری پیدا میکند چرا که به موازات افزایش تعداد تختهای بیمارستانی، پرستار به کادر بیمارستانها اضافه نشده است و پرستاران ناچار به اضافهکاری اجباری هستند بنابراین جذب نیروهای جدید پرستاری برای کاهش فشار کاری این افراد و خدمت رسانی بهتر و جامع تر به بیماران موثر است.

 

روز جهانی پرستار و سرمایه گذاری بهداشت جهانی بر پرستاری

 

 

 

روز یکشنبه 22 اردیبهشت، دکتر اصغر دالوندی ضمن تبریک روز جهانی پرستار گفت: با توجه به اینکه 12 می سالروز تولد فلورانس نایتینگل به عنوان روز جهانی پرستار نامگذاری شده است که اولین تئوری پرداز در جامعه پرستاری، پرستاری مدرن و پرستاری مبتنی بر شواهد به شمار می رود، جا دارد این روز را به پرستاران ایران و تمامی دنیا تبریک و تهنیت عرض نمایم.

وی با بیان این که رویکرد ناتینگل بر پرستاری جامعه محور بوده است، اظهار داشت: در سال ۱۹۸۸ که شعار بهداشت جهانی بر پایه سلامتی برای همه بود، سه محور اصلی عدالت، برابری و دسترسی به خدمات سلامتی مد نظر قرار داشت و امسال نیز به سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۹ بر سلامت برای همه تاکید کرد و دلیل اصلی آن هم این است که بیماریهای نوظهور عفونی مانند ایدز، ابولا و ... از این دست بیماریها در حال شیوع هستند و در برخی از کشورها به دلیل شیوع بیماریهای فلج اطفال و غیره باعث شده که این شعار یک بار دیگر مد نظر قرار گیرد.

 

 

گزارش روزنامه همشهری به مناسبت روز جهانی پرستار

 

 

زهرا رفیعی، روزنامه نگار روزنامه همشهری در گزارشی که به مناسبت روز جهانی پرستار تهیه کزده نوشت: پرستاران ابتدای شیفت خود را با لبخند شروع می کنند و ساعات پایانی را با خستگی و بی حوصلگی. اگر خود را جای آنها بگذارید، این رفتارشان اگرچه توجیه پذیر نیست، دور از انتظار هم نیست؛ کار بسیار است و شیفت طولانی، اضافه کاری اجباری است و دستمزدها پایین. سال گذشته بود که خبر آمد پرستار جوان 24 ساله بر اثر فشار کار زیاد دریچه آئورت قلبش پاره شده و جان خود را از دست داده است. البته فارغ از صحت و سقم این خبرها که ذاتا از سوی مسئولان تکذیب میشود قائم مقام سازمان نظام پرستاری مرگ بر اثر کار زیاد را دور از واقعیت نمی داند و چندی پیش خبر از مرگ 16پرستار بین 25 تا 45سال داد. کار زیاد است و پرستار کم. پس از اجرای طرح تحول سلامت که هم اکنون 6سال از اجرای آن میگذرد، کار پرستاران زیادتر شده است. بارها به آنها وعده داده اند که تعدادشان را با استخدام در بیمارستانهای دولتی زیاد و کارانه های شان را پرداخت خواهند کرد. عده ای دیگر به این وعده ها اقبالی نشان نمی دهند و برای پذیرش در بیمارستانهای کشورهای دیگر مهاجرت می کنند. در اینفوی زیر که اطلاعات آن به کمک محمد شریفی مقدم، رئیس خانه پرستار و معاون توسعه و منابع انسانی سازمان نظام پرستاری گردآوری شده است، نگاهی به ماجرای مشکلات پرستاران انداخته ایم.

 

حرکتهای اعتراضی کارورزان سلامت

 

 

تجمع اعتراضی پرسنل بیمارستان خمینی در دهدشت

روز پنجشنبه ۵ اردیبهشت، پرسنل بیمارستان خمینی دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد در پی پرداخت نشدن ۶ ماهه حقوق و مطالبات شان دست از کار کشیده و تجمع کردند.

لازم به توضیح است پرسنل این بیمارستان در خرداد ماه 96 نیز برای شش ماه معوقات مزدی خود دست به تجمع اعتراضی زدند.

 

تجمع دو روزه کارکنان مرکز بهداشت شرق و غرب اهواز

ظهر روز دو شنبه 9 اردیبهشت، جمعی از کارکنان مرکز بهداشت شرق و غرب اهواز برای دومین روز متوالی، در اعتراض  به عدم پرداخت مطالبات شان دست به تجمع مقابل دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز زدند.

در همین راستا مسئول روابط عمومی دانشگاه گفت: شنیده ام که کارکنان مرکز بهداشت شرق و غرب اهواز در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان در دانشگاه تجمع کرده اند؛ اما در جریان این تجمع نیستم.

 

اعتراض پرستاران شرکتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد

شماری از پرستاران شرکتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به نمایندگی از پرستاران شرکتی بیمارستانهای تحت پوشش این دانشگاه بامداد روز پنجشنبه 19 اردیبهشت، در ساختمان اداری دانشگاه تجمع کردند.

پرستاران معترض نسبت به عدم پرداخت حقوق فروردین ماه اعتراض داشتند.

آنها میگویند: ما حدود ۴۵۰ پرستار شرکتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستیم که کارانه دی ماه ۹۶ را طی سه ماه گذشته دریافت کرده ایم و کارانه معوقه داریم.

 

ادامه اعتراض کارکنان بیمارستان خمینی کرج

روز شنبه 21 اردیبهشت، برای باری دیگر، کارکنان بیمارستان خمینی کرج در اعتراض به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی و وعده های توخالی مسئولان مبنی بر بازگشایی و پرداخت مطالبات شان دست به تجمع زدند.

به دنبال این تجمع اعتراضی، مسئولان بار دیگر وعده دادند که تا پایان خرداد ماه وضعیت این بیمارستان تعیین تکلیف خواهد شد و بخشی از مطالبات این کارکنان تا پایان هفته پرداخت خواهد شد.

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان آزادی تهران

روز شنبه 28 اردیبهشت، پرستاران بیمارستان آزادی تهران دراعتراض به عدم پرداخت حق اضافهکاری، کارانه و مطالبات دیگرشان و عدم اجرای  طرح طبقهبندی مشاغل، دست به تجمع مقابل دفتر پرستاری و مدیریت بیمارستان زدند.

پرستاران این بیمارستان که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قرار دارند گفتند: اضافهکاری ما از دی ماه سال ۹۷ تاکنون پرداخت نشده و کارانه خرداد، دی، بهمن و اسفند سال گذشته را طلب داریم.

آنها افزودند:عیدی سال ۹۷ که باید دو برابر پایه حقوق پرداخت می شد، تنها نیمی از آن به حساب پرستاران واریز شده است و مطالبات عیدی پرستاران نیز ناقص پرداخت شده است.

 

اعتصاب کارکنان بیمارستان صنایع پتروشیمی بندر ماهشهر 

روز شنبه 28 اردیبهشت، کارکنان بیمارستان صنایع پتروشیمی بندر ماهشهر در اعتراض به خصوصی سازی این واحد درمانی و افزایش تعرفه های درمان دست از کار کشیدند. به گفته کارکنان بیمارستان صنایع پتروشیمی ماهشهر، مصوبه اسفند ماه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مبنی بر مهلت یک ساله به کارکنان این بیمارستان جهت انتقال به مراکز درمانی دیگر به جز شهرهای تهران، اصفهان و شیراز در پی واگذاری بیمارستان 200 تخت خوابی صنایع پتروشیمی ظرف چند روز آینده به یک شرکت خصوصی،  ازجمله دلایل اعتصاب  آنان است.

آنها با صدور بیانیه ای خواسته های شان را به قرار زیر اعلام داشتند:

۱. بیمارستان صنعت نفت ماهشهر به صورت دولتی و با نظارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، کمافی السابق باقی بماند

۲. به عنوان مطالبه، مابه ازای مردم در قبال آلایندگیهای ناشی از پتروشیمیها خدمات بیمارستانی همواره با تعرفه دولتی باقی بماند.

۳. هیچگونه تعدیلی در نیروهای انسانی اعم از رسمی، قراردادی و پیمانکاری صورت نگیرد.

۴. پرسنل رسمی مجاز باشند تا پایان خدمت قانونی خود، در ماهشهر بمانند و یا به میل خود انتقال یابند و هیچگونه الزام و اصراری به جابجایی آنها نباشد.

۵. حقوق و مزایا و تسهیلات رفاهی مانند سایر شرکتهای نفت و پتروشیمی منطقه به کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت تعلق گیرد.

۶. شرکتهای پتروشیمی منطقه هرگونه نظارتی را مستقیما و بدون واسطه شرکت و یا اشخاص حقیقی خصوصی ثالث اعمال نمایند.

 

 

(منابع: پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، پانا، ایلنا، فارس، ایرنا، خبرگزاری دانشجو)

 

 

 

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۲، چهار شنبه اول خرداد ۱۳۹۸ ـ ۲۲ مه ۲۰۱۹ 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول