یادداشت سیاسی ....

فجایع سیل، آیینه تمام نمای رژیم

مهدی سامع

 

بارندگیهای شدید و به دنبال آن سیلابهای ویرانگر که از آستانه نوروز آغاز و هنوز ادامه دارد، عملکرد چپاولگرانه، مخرب و ضدمردمی حاکمیت را به شکل روشن در مقابل چشم همگان قرار داد. بر اساس آماری که کارگزاران حکومت ارایه می دهند؛ حدود ۱۰ میلیون تن تحت تأثیر مستقیم و غیرمستقیم سیلهای اخیر هستند. ۲۳۵ شهر و بیش از ۴۳۰۰ روستا در ۲۵ استان ایران تحت تأثیر خسارات سیل قرار گرفتند. ۴۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی نیاز به بازسازی کامل دارند و ۴۱ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی هم نیازمند تعمیر هستند.

گرچه سیل یک کُنش طبیعی و بروز آن مستقل از اراده انسانهاست، اما راهکارهای علمی و تجربه شده برای مهار و کاهش زیانهای آن موجود است. انسانها در طول تاریخ برای مقابله با این کُنش طبیعت به دستاوردهای با ارزشی دست یافته و امروزه حکومتهای مسئول و پاسخگو با توجه به داده های علمی و تجربیات بشری از  شیوه ها و تکنیکهای مدرن برای مهار و کاهش خسرانهای سیل استفاده می کنند. علاوه بر این حکومتهای مسئول پس از سیل، همه امکانات لازم برای دفاع از شهروندان و ترمیم ویرانیهای ناشی از سیل را در خدمت مردم و جامعه قرار می دهند.

بررسی سیل اخیر که بیش از ۲۰ استان کشور را دربرگرفت نشان می دهد که حاکمیت مسئول بلارقیب ابعاد ویرانگر و خسرانهای کلان انسانی_ طبیعی ناشی از آن است. چرا؟

 

قبل از سیل

در دوران حیات ۴۰ ساله جمهوری اسلامی و به ویژه دوران ۳۰ ساله ولایت خامنه ای، طبیعت بی رحمانه و بی محابا قتل عام شده است. نیمی از جنگلهای ایران به دست کارگزاران رژیم و به خصوص سپاه منفور پاسداران نابود شده است. مدت کوتاهی پیش از شروع بارانهای سیل آسا، رئیس انجمن جنگلبانی در گفت و گو با خبرگزاری دانشگاه آزاد گفت: طبق آمار هر هکتار جنگل تا ۲ هزار مترمربع آب در خودش ذخیره می ‌کند که از بین رفتن این پوششها می‌تواند وضعیت آب را از وضعیت فعلی هم بحرانی ‌تر کند.... ویلاسازی و تخریب جنگل از عوامل تغییرات اقلیم به‌ حساب می ‌آیند. این شرایط سبب می ‌شود به‌ جای آن که باران طولانی با حجم کم داشته باشیم با بارانهای سیل‌ آسا رو به ‌رو شویم که این موضوع استانهای شمال کشور را تهدید می ‌کند. ... جنگلهای شمال بیش از ۴۲ درصد تخریب داشته ‌اند و با این شرایط باید گفت تمامی جنگلهای شمال از بین رفته و تا چند سال دیگر اثری از آن نخواهد بود.» (آنا، جمعه ۱۰ اسفند ۱۳۹۷)

همزمان با دست بردن در مسیل سیل و دست انداری به حریم رودخانه ها، گلوگاههای خطرناک و تنگی برای عبور آب در شرایط غیرمتعارف ایجاد کرده اند. یک نمونه از نتایج مخرب چنین اقدامهایی، وضعیتی است که در دروازه قران شیراز پیش آمد و دهها انسان قربانی شدند.

سد سازی بی رویه با بودجه های کلان که توسط شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران ساخته شده، از دیگر اقدامات حکومت علیه منافع مردم و کشور است.

حکومت با خشک کردن «هُورها» و به ویژه «هورالعظیم» در مرز ایران و عراق اقدام به جنایت در مورد طبیعت و مردم کرده است. با خشک کردن «هُورها» که به منظور بهربرداری از ذخایر نفتی در آن و برخی از مسایل امنیتی برای رژیم، صورت گرفته و با ایجاد سیل بندهای متعدد در اطراف هُورها، مسیر طبیعی آب را تغییر داده اند. نتیجه این عمل سودجویانه این می شود که در شرایط جاری شدن سیل، آب به جای مسیر طبیعی اش به سمت مناطق مسکونی و مزارع کشاورزان هدایت می شود. در سیل اخیر این عمل ضد مردمی کاملاً خود را نشان داد و البته با مقاومت دلیرانه مردم......و افشاگریهای گسترده، بخشی از سیل بندهای اطراف هُورالعظیم باز شد.

۱۱۵ استاد دانشگاه اهواز در نامه ‌ای خطاب به روحانی بر لزوم آبگیری تالاب هورالعظیم «در اسرع وقت» و «به صورت دائمی» جهت نجات شهرها و روستاهای خوزستان تاکید کردند. آنها در پایان نامه خود نوشته اند: «خواستاریم که در اسرع وقت، فرمان آبگیری کل تالاب هورالعظیم به صورت دائمی داده شود تا از خطرات جانی و مالی و فلج شدن فعالیت بسیاری از مردم، گروهها، نهادها و مؤسسات و خسارات جبران ‌ناپذیر زیست محیطی به مردم خوزستان، پیشگیری گردد. هر گونه فعالیت اقتصادی در تالاب هورالعظیم از جمله در حوزه نفت، باید با حفظ محیط زیست تالاب باشد.» (ایلنا، شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۸)

بدون هرگونه گزافه گویی می توان هزاران سند و مدرک پیرامون نقش مخرب حکومت به طور عام و سپاه پاسداران به طور خاص، که در رسانه های جمعی بازتاب داشته ارایه داد. در جریان سیل اخیر نیز به وفور در این مورد آگاهی رسانی صورت گرفته که هنوز هم ادامه دارد و بنابرین در مورد نقش بدون رقیب رژیم ولایت فقیه در قتل عام طبیعت که فجابع سیل اخیر یکی از نتایج آن است، این یادداشت را طولانی نمی کنم.

 

در جریان سیل

وقتی سیل جاری می شود، فقط یک نیروی متمرکز، سازمانیافته و با امکانات کلان می تواند شدت سیل را مهار کرده و به سیلزدگان به طور موثر کمک کند. در ایران چنین نیرویی ارتش و سپاه است که اختیار آن دست ولی فقیه است. انبوهی از پلهای متحرک و ماشینهای پرقدرت آبی خاکی، تعدادی زیادی قایقهایی که تا چند ده نفر ظرفیت دارد، انبوهی از دیوارهای بتونی متحرک (T Wall) و دیگر سیل بندهای متحرک و سَبُک، دهها مرکز اسکان و تونلهای مجهز در استانهای کشور و به ویژه در استانهای غربی برای شرایط غیرمتعارف، انبوهی از چادر مجهز و ضد آب و باد و تعداد زیادی از انواع هلیکوپتر، برای نمونه بیش از ۳۰۰ هلی کوپتر ترابری متوسط فقط در پایگاه چهارم پشتیبانی در اصفهان در هوانیروز رژیم است، صدها تن غذا و مایعات ذخیره شده در انبارها و ... بخشی از امکانات موجود سپاه پاسداران و ارتش است که در جریان سیل اخیر از آن به طور موثر استفاده نشد. به خصوص سرکردگان سپاه پاسداران بیشتر به نمایش امدادرسانی و گرفتن «سلفی» اقدام می کردند تا کمک جدی. هیچ لزومی وجود نداشت که سرکردگان سپاه در میان آب نمایش امدارسانی اجرا کنند. اگر آنها به دردهای مردم فکر می کردند، حداقل نیمی از امکانات موجود خود را در اختیار مردم قرار می دادند که چنین نکردند.

 

بعد از فروکش کردن سیل

مثل معروف «سَر بُزرگ اش زیر لحافه» شامل این مرحله از سیل می شود. پس از فروکش کردن طغیان آب، مشکلات عارضه سیل در مقابل مردمی که زندگی و هستی آنان را آب برده قرار می گیرد. بازسازی جاده ها، پلها، مراکز آموزشی، خانه های مردم و تامین وسایل اولیه زندگی مواردی است که باید بلافاصله در دستور کار حکومت قرار گیرد. زندگی در چادر و نبودن امکانات برای تغذیه، لباس، بهداشت، خواب و .... را می توان در مدتی کوتاه با امکانات حاکمیت به زندگی معمولی با حداقل امکانات ضروری تغییر داد. اما تجربه زلزله ها و سیلهای قبلی نشان می دهد که رژیم علیرغم امکانات وسیعی که در اختیار دارد برای آسایش مردم اقدام نمی کند و حتی با امنیتی کردن محیط در مقابل کمکهای مردمی مانع ایجاد می کند و با تبهکاری برخی از امدادگران مستقل و مردمی را بازداشت می کند.

گویا ترین و دقیق ترین توصیف پیرامون شرایطی که سیل اخیر ایجاد کرده را یکی از هموطنان عرب در مقابل ابراهیم رئیسی جلاد بیان می کند.

روز پنجشنبه ۲۹ فروردین امسال کارگزاران حکومت برای ابراهیم رئیسی ترتیب یک جلسه برای اجرای نمایش امدادگری داده بودند. بنا بر ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی یک هموطن عرب در این جلسه که تعدادی از مردم عرب و غیر عرب ساکن در خوزستان حضور داشتند، خطاب به سَر دژخیم ولایت گفت: «مُعضل خوزستان تراکم آب نیست، تراکم دروغها، تراکم خیانتها و تراکم تمامیت ‌خواهیهایی بود که در اعتراض به آنها، عنوان بی ‌تربیت و ضد انقلاب را می‌گرفتیم.»

دلواپسان تروریستی نامیدن سپاه پاسداران، اگر منافعی در بقای رژیم ندارند و اگر گوشی برای شنیدن و چشمی برای دیدن دارند، خوب است به حضور تبهکاران حشد الشعبی در خوزستان و سخنان این هموطن گوش کنند.

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۱- یکشنبه اول اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱ آوریل ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول