دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

۱۶ آذر، روز دانشجو پاینده باد

۱۶ آذر مقطعی شناخته شده برای دانشجویان و بسیاری از مردم کشورمان است که وقایع تاریخی را دنبال و یا خود در سالهای دهه ۳۰ دانشجو بوده اند. در سالهای بعد از سقوط رضا شاه، جامعه ایران تا حدودی فضای سیاسی برای عرض اندام پیدا کرد. در این ایام بود که دانشجویان دانشگاه تهران توانستند فعالیتهای سیاسی خود را افزایش دهند، حزب توده در این برهه توانست در بین دانشجویان نفوذ بیشتری داشته باشد، ولی با روی کار آمدن دولت دکتر مصدق و تشکیل جبهه ملی، از نفوذ حزب توده کاسته شد و محوریت خود را از دست داد.

با وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، سازمانهای سیاسی تشکیل دهنده جبهه ملی با نام "نهضت مقاومت" دست از مقاومت نکشیدند و اعتراضها و راهپیماییهایی را ترتیب دادند که از آن جمله می توان اعتراض به محاکمه دکتر مصدق در پاییز همان سال در دانشگاه تهران اشاره کرد.

چهار ماه بعد، دولت کودتا به خیال اینکه حرکتهای اعتراضی به پایان رسیده و به این ترتیب توانسته جامعه را به تسلیم وا دارد، از ریچارد نیکسون نایب ریاست جمهوری وقت آمریکا، دعوت به عمل آورد. این دعوت، معترضان را خشمگین کرد و بهانه ای شد که در ۱۶ آذر ۱۳۳۲ به دعوت نهضت مقاومت ملی، دانشجویان فعال سیاسی به سخنرانی در کلاسها بپردازند و به این ترتیب جو بسیار ملتهبی در دانشگاه تهران حاکم گردید. حکومت که به هیچ عنوان تحمل اینگونه اعتراضها را نداشت، برای پیشگیری از اقدامهای بعدی تصمیم به سرکوب معترضان گرفت و سربازان و نیروهای ویژه خود را به دانشگاه گسیل و صدها دانشجو را دستگیر و زخمی کردند. نیروهای امنیتی در دانشگاه فنی اقدام به تیراندازی کردند که در این جنایت سه دانشجو شجاع و آزادیخواه به نامهای احمد قندچی، مهدی شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیابه دست مزدوران شاه به شهادت رسیدند.

شهادت این دانشجویان دلیر به نمادی از مقاومت و آشتی ناپذیری در برابر دیکتاتوری شاه بدل گشت، دانشگاه "سنگر آزادی" و ۱۶ آذر به عنوان "روز دانشجو" نامگذاری شد. از آن زمان به بعد هر ساله دانشجویان سراسر کشور با وجود تدابیر شدید امنیتی و اخلال در بزرگداشت این روز، در رژیمهای شاه و رژیم ولایت فقیه همچنان با گردهمایهای اعتراضی و سخنرانی سعی در زنده نگهداشتن این سرفصل دارند.

رژیم استبدادی جمهوری اسلامی که دانشگاه و دانشجو را یکی از موانع سر سخت در مقابل مقاصد خود می دید، از هنگام به قدرت رسیدن سعی در همسو کردن دانشگاهها و تربیت دانشجویان گوش به فرمان کرده است. انقلاب فرهنگی خمینی جلاد و همریشان او با هدف مصادره رسالت دانشگاه و دانشجو، از آن جمله است. اما با گذشت چهل سال از ۱۶ آذر ۳۲، امسال همگان و منجمله ایادی و سردمداران این رژیم جنایتکار شاهد برگ زرینی از مبارزه و اتحاد دانشجویان با دیگر اقشار جامعه از جمله کارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز و شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه بودند.

از این رو، رژیم جنایتکار ولایت فقیه همچون پیش سعی در وابسته نشان دادن اعتراضها به حق دانشجویان داشته و دارد و به این امید است که شاید بتواند از دامنه دار شدن و همبستگی دانشجویان با قشرهای معترض جلوگیری کند، اما زهی خیال باطل.

 

تجمعها و مراسم به مناسبت روز دانشجو

دانشجویان دانشگاههای گوناگون کشور روز دانشجو را گرامی داشتند. دانشجویان با تحریم مراسم دولتی و فرمایشی، مراسم ۱۶ آذر را در روزهای مختلف و بنا به موقعیت محلی برگزار کردند.

 

۱۳ آذر - دانشگاه زنده است؛ تجمع دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل به مناسبت روز دانشجو

دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به مناسبت روز دانشجو تجمع اعتراضی و تریبون آزاد برگزار کردند.

در این تجمع بیانیه ای نیز توسط دانشجویان خوانده شد که در بخشی از آن آمده است: "۱۶ آذر امسال ما دانشجویان به صحن دانشگاه آمدیم تا با صدایی رسا و بلند به همه اقتدارگرایان اعلام کنیم علی رغم تمامی صدمات و حملات، دانشگاه همچنان ایستاده و پابرجاست و از این آخرین سنگر آزادی در برابر ظلم و ستم و خفقان پا پس نخواهد کشید."

دانشجویان در این بیانیه همچنین بر ضرورت بازنگری قانون اساسی تاکید کردند.

دانشجویان سرودهای "آفتابکاران جنگل" و "یار دبستانی" را یکصدا خواندند و سپس شعارهایی همچون "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"، "زندانی سیاسی آزاد باید گردد" و "دانشجو کارگر، اتحاد" سر دادند.

 

۱۵ آذر - بزرگداشت ۱۶ آذر در دانشگاه علامه

جمعی از دانشجویان دانشگاه علامه برنامه ای به مناسبت ۱۶ آذر برگزار کردند،

آنها با در دست گرفتن تراکتهایی اعتراض خود را نسبت به حذف اساتید شان نشان داده و از جمله روی آنها نوشته شده بود: "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد"، "دانشگاه پادگان نیست"، "ستاره دانشجو، نشان افتخاره".

 

۱۷ آذر - اعتراض و تجمع دانشجویان دانشگاه تهران در برابر ورودی دانشگاه

گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران در برابر ورودی دانشگاه دست به تجمع زده و شعارهای ضد حکومتی سر دادند. این در حالی بود که نیروهای سرکوبگر خیابانهای اطراف دانشگاه تهران را قرق کرده بودند.

دانشجویان دانشکده فنی تهران نیز با شعارهای "دانشجو میمیرد، ذلت نمی پذیرد" و دانشجویان دانشکده هنر نیز با شعار "یک دو سه، آ. آزادی" دست به تظاهرات زدند.

در همین روز دانشجویان گردهماییها و تظاهرات اعتراضی مشابهی در دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تربیت معلم در تهران، دانشگاه گرمسار، دانشگاه اهواز، دانشگاه علوم پزشکی سهند، دانشگاه فنی تبریز، دانشگاه مرند و دانشگاه ارومیه برگزار کردند.

دانشجویان در این تظاهرات شعار "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد" سر دادند و همچنین به حمایت از اعتصابهای و اعتراضها کارگری برخاستند و شعار می دادند: "کارگر زندانی آزاد باید گردد".

 

۱۷ آذر تجمع در دانشگاه سمنان

دانشجویان دانشگاه سمنان ضمن سر دادن شعارهایی همچون "کارگر زندانی آزاد باید گردد"، خواهان آزادی بازداشت شدگان اعتراضها کارگران نیشکر هفت تپه شدند.

اسماعیل بخشی و علی نجاتی، دو فعال کارگری، و سپیده قلیان، فعال مدنی، که در جریان تجمعهای اعتراضی هفته های اخیر کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه بازداشت شده بودند نیز کماکان در بازداشت بوده و با وجود پیگیری وکیل و خانواده آنها اطلاع دقیقی از وضعیت شان در دست نیست.

 

۱۹ آذر – مراسم روز دانشجو در دانشکده پزشکی تبریز

دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز به مناسبت روز دانشجو مراسمی برگزار کردند.

این گردهمایی در سالن شایانمهر دانشکده پزشکی تبریز شکل گرفت و طی آن تعدادی از دانشجویان سخنرانی کردند. دانشجویان همچنین با نصب پلاکارهایی روی سن خواسته های شان را بیان کردند. دانشجو شعار هایی در حمایت از کارگران فولاد اهواز و زحمتکشان سر دادند.

 

روز شمار اعتراضها صنفی و سیاسی

 

۱ آذر - تحصن دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل

شورای صنفی دانشجویان دانشگاه نوشیروانی به همراه جمعی از دانشجویان این دانشگاه، در اعتراض به عدم پایبندی مسوولان دانشگاه به بندهای توافقنامه سال ۱۳۹۵ تحصن کردند.

مطالبات متحصنان شامل، افزایش سنوات آموزشی و رفاهی رایگان، افزایش ظرفیتهای خوابگاهها، افزوده شدن برنامه هفتگی صبحانه، سرویس ایاب ذهاب به شهرهای اطراف، توزیع غذا در خوابگاه کوثر، افزایش ساعت ورود و خروج خوابگاههای دختران، اجرایی شدن دستورالعمل انضباطی ۱۳۹۵ و پایبندی به تفاهم نامه این سال است.

 

۲ آذر - طومار اعتراضی بیش از دو هزار تن از دانشجویان دانشگاه کردستان خطاب به حسن روحانی

دو هزار و صد تن از دانشجویان دانشگاه کردستان نامه ای خطاب به حسن روحانی را امضا کرده اند که در آن به افزایش هزینه های تحصیل و کاهش کیفیت آموزش اعتراض شده. دانشجویان همچنین با اعلام مطالبات ۱۸ گانه خود، خواستار بهبود این شرایط شده اند.

 

۵ آذر - تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در اعتراض به نابسامانی سلف، صادر نشدن کارت تحصیلی، هزینه بالای انتشارات، مزاحمت سگهای ولگرد در پردیزه و نبود روشنایی در ایستگاه آن دست به تجمع زدند.

 

۶ آذر - تجمع و راهپیمایی دانشگاه علامه در اعتراض به تفکیک جنسیتی

دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در تهران دست به تجمع اعتراضی و راهپیمایی در دانشگاه زدند. آنها شعار می دادند: "دانشجوی باغیرت، حمایت"، " تفکیک جنسیتی محکوم است" و "ما تماشاچی نمی خواهیم، به ما ملحق شوید".

 

۷ آذر - همبستگی دانشجویان دانشگاه هنر با کارگران نیشکر هفت تپه و فولاد اهواز

دانشجویان دانشگاه هنر در همبستگی با کارگران نیشکر هفت تپه و کارگران گروه ملی فولاد اهواز گرد هم آمده و همبستگی خود را با این کارگران اعلام کردند.

یکی از دانشجویان گفت: "دانشجویان با مشارکتی یکپارچه، یک تجربه مشترک هنری را خلق کردند: مجموعه ای از ویدیو، نقاشی، حرکات فیزیکی و کلام که در ارتباطی خودجوش، پرفورمنسی در هم تنیده را به وجود آورد."

دانشجویان شعار می دادند: " فرزند کارگرانیم، کنارشان می مانیم"، "هفت تپه خوزستان، الگوی زحمتکشان"، "اسماعیل رو گرفتن، ما همه بخشی هستیم".

 

۷ آذر - تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری

دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در اعتراض به عملکردهای معاون دانشجویی دانشگاه تجمع اعتراضی کردند. دانشجویان معتقدند این فرد به جای اینکه وظایف خودش را در قبال کیفیت مسایل رفاهی دانشگاه و دانشجویان بالا ببرد تنها به دنبال پرونده سازی علیه فعالین دانشجویی می باشد.

 

۷ آذر – اعلام همبستگی دانشجویان دانشگاه زنجان با کارگران هفت تپه

دانشجویان دانشگاه زنجان در حالی که پلاکاردهایی در دست داشتند، حمایت و همبستگی خود را با کارگران و زحمتکشان هفت تپه اعلام کردند.

بر پلاکاردهایی که دانشجویان در دست داشتند، این نوشته ها به چشم می خورد: "نان کار آزادی"، "کارگر زندانی آزاد باید گردد"، "دانشجو کارگر معلم، اتحاد اتحاد"، " فرزند کارگرانیم کنارشان می مانیم".

 

۹ آذر - دانشجویان خوابگاهی دانشگاه یزد اعتصاب غذا کردند

دانشجویان خوابگاهی دانشگاه یزد از بی کیفیتی غذاهای دانشگاه همچنان نسبت به قیمتهای بالای غذای دانشگاه معترض هستند.

این دانشجویان با چیدن ظروف غذای خود روی زمین اعتراض خود را نشان دادند و خواستار رسیدگی به وضعیت صنفی دانشگاه شدند.

 

۱۱ آذر – تجمع داوطلبان معترض دانشگاه آزاد در برابر دفتر روحانی

بیش از یکصد نفر از داوطلبان علوم پزشکی دانشگاه آزاد به منظور رسیدگی به وضعیت تحصیلی خود، مقابل دفتر ریاست جمهوری در خیابان پاستور تجمع اعتراضی برگزار کردند.

یکی از معترضان که پلاکاردی با نوشته "دانشگاه آزاد باید به حق قانونی که ما را ثبت نام قطعی کرده احترام بگذارد" را در دست داشت، گفت: "رییس دانشگاه آزاد پرونده پذیرفته شدگان ۱۱ مهر ماه را سامان یافته جلوه داد، درحالی که این گونه نیست".

این داوطلب علوم پزشکی ادامه داد: "در حال حاضر نه تنها مشکل ما حل نشده، بلکه با گذشت زمان بر مشکلات خانواده ها از نظر مالی و روحی افزوده شده است، از این رو تا بازگشت بر سر کلاسهای درس کوتاه نمی آییم."

 

۱۳ آذر تجمع دانشجویان امیرکبیر در همبستگی با معلمان و کارگران

گروهی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر تهران در همبستگی با اعتراضها کارگران و معلمان تجمع اعتراضی برگزار کردند. این تجمع با دخالت اوباش بسیجی به تشنج کشیده شد.

دانشجویان شعار می دادند: "توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد"، "محمد حبیبی آزاد باید گردد".

نیروهای بسیجی و لباس شخصی بعد از گفت و گو و مجادله با دانشجویان معترض دانشگاه امیرکبیر با شعار "منافق،فتنه گر پیوندتان مبارک" در صدد مقابله با دانشجویان برآمدند. اما دانشجویان به تجمع خود ادامه دادند و سرانجام کار به درگیری کشید. در زد و خورد اراذل و اوباش حکومتی با دانشجویان معترض، دستکم یک دانشجو مجروح شده است.

 

۱۳ آذر – دانشجویان معترض در دانشگاه صنعتی سهند تبریز تجمع کردند

دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند تبریز در محوطه دانشگاه دست به تجمع زدند. آنها علت اصلی تجمع شان را بی کیفیتی غذا و پاسخگو نبودن مسوولان نسبت به مطالبات برحق خود عنوان کردند. دانشجویان در این تجمع، با سر دادن شعارهایی همچون "دانشجوی باغیرت، اعتراض" و "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"، اعتراض خود را نشان دادند.

 

۱۳ آذر - اعتراض دانشجویان دانشگاه سمنان به حضور روحانی

حسن روحانی که برای شرکت در مراسم دولتی روز دانشجو به دانشگاه علوم پزشکی سمنان رفته بود، با شعارهای اعتراضی دانشجویان و از جمله شعار "تورم گرانی، جواب بده روحانی" روبرو شد.

 

۱۵ آذر - تحصن دانشجویان در دفتر ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی به دلیل عدم کفایت نظارتهای قانونی در دانشگاه و اعمال سلیقه خارج دانشگاهی بر دانشجویان، در برابر دفتر ریاست دانشگاه به نشانه اعتراض تحصن کردند. دانشجویان هنگام تحصن خود سرودهای دوران انقلاب ضدسلطنتی را دسته جمعی می خواندند.

 

۱۸ آذر - اعتراض دانشجویان دانشکده شمسی پور تهران به دستگیری کارگران

دانشجویان دانشگاه فنی شمسی پور تهران در اعتراض به دستگیری کارگران تجمع کردند.

آنها شعار می دادند: "دانشجو، معلم، کارگر، زندانی آزاد باید گردد"، "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد". در این تجمع بیانیه هایی در همبستگی و حمایت از اقشار معترض اجتماعی خوانده شد.

 

۱۹ آذر - اعتراض دانشجویان دانشگاه هنر تبریز به وضعیت بد غذایی

دانشجویان دانشگاه هنر تبریز بسته های غذایی خود را روی زمین چیده و با در دست گرفتن پلاکاردهایی نسبت به وضعیت وخیم تغذیه در این دانشگاه اعتراض کردند.

 

۱۹ آذر - اعتراض دانشجویان نجف آباد به "دانشگاه پولکی، امکانات آبکی"

دانشجویان دانشگاه نجف آباد در اعتراض به پایین بودن کیفیت غذای دانشگاه دست به تجمع و اعتراض زدند و سینیهای غذای خود را در محوطه دانشگاه بر روی زمین چیدند.

در این تجمع دانشجویان دستنوشته هایی داشتند که بر روی آن نوشته شده بود: "دانشگاه پولکی، امکانات آبکی"، "غذای بی کیفیت نمی خوایم نمی خوایم" و "دانشگاه پولکی! امکانات امکانات"

 

۲۱ آذر – دانشجویان خواستار استعفای رییس دانشگاه بین المللی قزوین شدند

دانشجویان دانشگاه قزوین در اعتراض به وضعیت صنفی، رفاهی و آموزشی دست به تجمع زدند و خواستار استعفای رییس دانشگاه شدند. آنها شعار می دادند: " نائینی، استعفا استعفا" و "مسوول بی کفایت، ترک محل خدمت".

رییس دانشگاه، نائینی، در خلال تجمع با حضور در بین معترضان تجمع آنها را غیر قانونی خواند و دست به ارعاب دانشجویان زد.

همچنین در پایان تجمع بیانیه کشوری شوراهای صنفی به مناسبت روز دانشجو قرائت شد.

 

۲۴ آذر – اعتراض دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به وضعیت غذا

دانشجویان دانشگاه علم و صنعت تهران به دلیل بی کیفیتی و گران بودن غذاهای دانشگاه سینیهای غذای شان را روی زمین چیدند.

 

۲۶ آذر - دومین روز اعتراضها دانشجویان دانشگاه ارومیه

دانشجویان دانشگاه ارومیه در دومین روز اعتراضهای شان سینیهای غذای خود را روی پله های ساختمان مرکزی قراردادند.

این دانشجویان در دستان خود پلاکاردهایی داشتند که نوشته شده بود: "دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"، "تدبیر این وزارت، علم است یا تجارت؟" و "پول نداریم".

 

۲۶ آذر – اعتراض دانشجویان دانشگاه خیام مشهد به پایین بودن سطح بهداشت

دانشجویان دانشگاه خیام مشهد بار دیگر در اعتراض به پایین بودن سطح بهداشت در این دانشگاه از جمله وجود حشرات در غذای سلف سرویس و همچنین عبور فاضلاب از زیر سلف سرویس دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

پایین بودن بهداشت دانشگاه مشهد یکی از مشکلات دانشجویان می باشد در ماه آبان نیز تجمعی در همین رابطه داشتند.

 

۲۷ آذر - تجمع دانشجویان دانشکده دندانپزشکی بندرعباس در اعتراض به کمبود لوازم مصرفی

دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بندر عباس در اعتراض به کمبود برخی لوازم و تجهیزات مصرفی مورد نیاز تجمع کردند.

این دانشجویان خواستار تامین کافی لوازم مورد نیاز از جمله دستکش یک بار مصرف، کارپول بی حسی، فیلم رادیوگرافی دندانی و سایر لوازم ضروری جهت ارائه خدمات دندانپزشکی به بیماران مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی شدند. نبود هیات علمی ثابت از دیگر موارد مورد اعتراض این دانشجویان است.

 

 

(منابع: ایرنا، دانشجو آنلاین، هرانا، آژانس ایران خبر، رادیو زمانه، ایسنا، خبرنامه دانشجویان ایران، خبر آنلاین، خبر هرمزگان)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۶، شنبه اول دی ۱۳۹۷ – ۲۲ دسامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول